Монети 25 коп та банкноти випущені до 2003 перестали бути засобом платежу в Україні

З 1 жовтня 2020 року монети номіналом 25 копійок та банкноти першого та другого покоління випущені в 1992-2002 роках не є засобом платежу та будуть вилучені з обігу, про це повідомили у Міжнародній неурядовій організації співпраці та розвитку.

Національний банк України також обіцяв активніше виводити з обігу паперові банкноти номіналами одна та дві гривні, монети номіналу одна гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети нового зразка 2018 року.

Про це 2 вересня 2020 року під час пресбрифінґу оголосив заступник Голови Національного банку України Олексій Шабан.

Головна мета наших рішень – спростити готівкові розрахунки та підвищити їхню зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність та підвищення якості готівки у обігу.

Запевнив Олексій Шабан.

Громадяни України зможуть без обмежень та безоплатно обміняти монети номіналом 25 копійок та старі банкноти, уведені в обіг до 2003 року, на монети та банкноти інших номіналів і зразків упродовж наступних трьох років:
в усіх українських банках – упродовж одного року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2021 року включно;

у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ) – упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2023 року включно.

Джерело: НБУ

Приєднуйтесь до OCD каналів на Facebook, Twitter, Instagram та YouTube.